K VYLEPŠENÍ POSKYTOVANÝCH SLUŽEB VYUŽÍVÁME SOUBORY COOKIE. VÍCE INFORMACÍ

Šperky-vrazi a náušnice jako platba za důstojný pohřeb, živé šperky a šperky-antidepresiva a hodně dalších zajímavostí... Čtěte dál!

Šperky jsou více než jen klenoty v krásné výloze. Šperky mohou mít zvláštní příběhy a schopnosti, například rozptylovat negativní myšlenky a dávat klid lidské mysli. Dnes Vám o špercích povíme zajímavá fakta, která Vás možná překvapí.

Šperky-vrazi

Španělská šlechtická rodina Borgiů je známá různými věcmi, mezi nimi najdeme i lásku k jedům jako způsobu zabíjení nepřátel. Alexandr IV. pro tento účel používal speciální prsteny, které pomohly nenápadně otrávit nic netušící lidi. V jednom prstenu bylo zvláštní místo pro lektvar. Bylo nutné lehce pohnout víčkem, aby se jed mohl nalévat do jídla nebo pití. Ve druhém prstenu bylo ukryto sofistikovanější „tajemství“: prsten byl vytvořen ve tvaru lví hlavy, z níž vyčnívaly drápy namočené jedem. Tímto prstenem mohl Alexandr „odměnit“ nepřítele smrtelným stiskem ruky. Je pozoruhodné, že lékaři nedokázali určit příčinu smrti nešťastného.

První zásnubní prsten

Zásnubní prsten byl poprvé použit v roce 1477. Historie říká, že to bylo tehdy, když Maxmilián požádal o ruku Marii Burgundskou.

Olympijské zlaté medaile nejsou vůbec zlaté!

Mistři stojí na podstavci a svá ocenění dovedně předvádějí „za zuby“ – takto sportovci ukazují své zlaté medaile veřejnosti. Myslíte si, že jsou olympijské medaile odlévané ze zlata? Pak se připravte na zajímavý fakt o tomto šperku. „Test na zub“ je jedním z nejstarších způsobů určení pravosti zlata. Tento vzácný kov je tak měkký, že je snadné na něm zanechat otisk zubu. Ve skutečnosti jsou v rukou šampionů medaile ze stříbra, které jsou potažené vrstvou zlata. Podle rozhodnutí olympijského výboru musí zlatá medaile obsahovat nejméně 6 gramů žlutého kovu. To není více než 1,5 % z celkové hmotnosti produktu.

Zlaté náušnice – platba za důstojný pohřeb

Piráti si museli ucpat uši náušnicemi, aby neslyšeli salvu z děla. Zlatá náušnice korzárů byla svérázným způsobem platby za důstojný pohřeb v případě ztroskotání lodi. A podle počtu náušnic v uších určovali, kolik lodí námořní lupič zajal.

Zlato časem ztrácí váhu

Nic však netrvá věčně, a proto Vás nepřekvapí informace, že každodenní nošení šperků způsobuje ztrátu váhy. Vědci vypočítali, že pokud nosíte zlatý prsten po celý život, pak se jeho hmotnost během tohoto období může snížit až dvojnásobně. Částice měkkého drahého kovu přicházejí do styku s vnějším světem a usazují se ve formě drobného prachu, přilnou k oblečení a pokožce. Je nereálné vidět takové částice pouhým okem: proces probíhá na molekulární úrovni, ale děje se neustále, a tak se váha šperků snižuje postupně.

Šperky na zuby a oči

Dnes už sotva překvapí třpytivé prvky v zubech, ale ne každý ví, kdy a kdo jako první začal zuby takto zdobit. Tato praxe přišla od mayských Indů: dělali díry v zubech, aby tam vložili drahé kameny (archeologické vykopávky to potvrzují). A v roce 2002 v Nizozemsku byl poprvé prováděn piercing do oka. Tento postup je nákladný a má zdravotní rizika. Oči se zdobí pomocí speciální operace: do oční bulvy se implantuje klenot, obvykle se používá ozdoba ve tvaru hvězdičky nebo srdce.

Celosvětově – ne více než 200 tisíc tun zlata

Podle různých odhadů bylo v historii lidstva vytěženo 150 až 200 tisíc tun zlata. Myslíte si, že je to hodně? Máme tady srovnání: celé lidstvo vytěží více oceli za pouhou 1 hodinu! Asi 15 % drahých kovů je recyklováno, dalších 15 % je nenávratně ztraceno v důsledku použití. Vzhledem k tomu, že část zlata je odesílána k dalšímu zpracování, mohou být Vaše šperky vyrobeny z dědictví po slavných lidech nebo z pirátských pokladů. Objem známých ložisek zlata se odhaduje na 100–150 tisíc tun. Kdybychom natavili kostku ze všech bankovních zlatých rezerv, byly by její strany dlouhé asi 12 metrů.

Ušetřili peníze na papežově prstenu

Tradičně je pro každého nově zvoleného papeže odlit zlatý „rybářský prsten“ se jménem vyvoleného a obrazem apoštola Petra. Avšak pro římského papeže Františka byl prsten vyroben ze stříbra. Stalo se to na žádost samotného papeže, který se rozhodl, že zlatý prsten by byl pro pokladnici malé země příliš drahý.

Starověcí Egypťané nemohli vydržet váhu svých zlatých šperků

Starověké egyptské královny a faraoni měli hodně šperků, včetně náhrdelníků, z těžkých zlatých desek. Tyto náhrdelníky byly obvykle bohatě ozdobeny drahými kameny, které dále zvyšovaly jejich hmotnost. V důsledku toho se záda staroegyptské šlechty doslova hroutila a ohýbala pod tíhou zlata. Byl však nalezen způsob, jak udržet královské držení těla – na zádech visely vyvažovací šperky, díky nimž se královny a faraoni přestali naklánět dopředu

Kámen moci a síly

Podle legendy je Stuartův dynastický safír schopen dát státu-vlastníkovi sílu, moc a harmonii. Ale je tu podmínka: safír musí být kombinován s dalším silným kamenem, který patří do určitého rodu. Marie Stuartovna legendě nevěřila, a byla nakonec popravena. Této legendě však uvěřila britská královna Viktorie: zkombinovala safír s dalším mocným kamenem – „černým princem“ – a do své koruny vložila oba drahokamy. Každý ví o autoritě a síle Velké Británie, ale není známo, zda se na tom podílejí drahé kameny.

Živé šperky

Šperky mohou být živé! Mluvíme o broucích potemnících. Tento hmyz zlatníci ozdobovali drahými kameny a připevňovali ho k oblečení jako brož pomocí miniaturních řetízků. Brouci jsou pomalí a nenároční, mohou po celý den „procházet“ po oblečení bez spěchu. Jsou potřeba řetízky, jako vodítka, aby nedošlo ke ztrátě živých šperků. Při správné péči může hmyz žít asi rok. V historii šperků existovaly další živé doplňky. Americký designér Jared Gold použil při prezentaci své sbírky živé šváby madagaskarské. I oni byli ozdobeni drahokamy a jako živé šperky je měly na sobě modelky.

Šperky-antidepresiva

Mnoho žen miluje nakupování. Poskytuje jim radost a harmonii, rozptyluje negativní myšlenky. Šperky jsou považovány za nejúčinnější „uklidňující“ nakupování. Takové nové oblečení přináší ženám moře pozitivních emocí, vrací pocit rovnováhy a jistoty. Existuje speciální cvičení, které pomáhá uvolnit nervové napětí a zbavit se deprese. Před Vámi je nutné rozložit všechny dostupné šperky a zkoumat je několik minut na jasném světle. Vyplatí se vyzkoušet několik šperků (nebo více, pokud chcete) a poté je pečlivě rozmístit do šperkovnice. Psychologové tvrdí, že toto cvičení je velmi efektivní. Pomáhá najít duševní rovnováhu, dává Vám pozitivní náladu. A pokud nemáte ve šperkovnici dostatek šperků, pak vítejte v naší zlatnické dílně, pomůžeme Vám obnovit Váš „klenotnický šatník“.

S láskou
Vaše ŠarkyŠperky s.r.o.