K VYLEPŠENÍ POSKYTOVANÝCH SLUŽEB VYUŽÍVÁME SOUBORY COOKIE. VÍCE INFORMACÍ

Turmalín

Jeden z nejznámějších minerálů patří mezi nejkrásnější a nejcennější drahokamy. Připomeňme např. rubelity a turmalín Paraiba.

Historie turmalínu

Historie turmalínu, navzdory jeho nejširší slávě a popularitě po celém světě, je poněkud záhadná. Někteří věří, že kniha „Zvědavé úvahy o bezesných nocích“ z roku 1707 od I. Smitha je prvním zdrojem informací o kameni.

Jiné zprávy pocházejí z roku 1711, kdy vyšel katalog minerálů Paula Hermanna. V letech 1672−1677 byl praktickým lékařem na Cejlonu. Tam shromáždil sbírku kamenů, popsal většinu z nich a vytvořil katalog, který se do světa dostal až po smrti vědce. V tomto katalogu byl minerál uveden jako „chryzolitový turmalín z ostrova Ceylon“. Původ názvu minerálu je senegalský a překládá se jako „vícebarevný kámen“.

Fyzikální a chemické vlastnosti turmalínu

Chemický vzorec turmalínu je složitý, existuje mnoho variací. Každá z nich odpovídá vlastnímu typu turmalínu, kterých je více než tucet. Základem je křemičitan hlinitý a bór. Zbytek složení může být velmi různorodý.

Mohsova tvrdost kamene je 7−7,5. Hustota nepřesahuje 3,26 g/cm3. Turmalín je lesklý, často průhledný, existují však i zakalené vzorky.

Barevná paleta kamene stojí za samostatnou diskusi. Kromě toho, že turmalíny nacházíme ve všech barvách duhy, mají některé kameny výrazný pleochroismus − schopnost měnit barvu v závislosti na osvětlení.

Naleziště turmalínu

Turmalíny se tvoří při vysokých teplotách a nejčastěji se vyskytují v žulách a jiných vyvřelinách. Kameny lze nalézt ve stejných ložiscích jako kasiterit, topaz, wolframit a beryl atd.

Průmyslová těžba turmalínu se provádí na Srí Lance, Madagaskaru, ve Španělsku, Číně, Brazílii, USA, Kanadě, Jižní Africe, Kanadě, v Rusku.

Turmalínové odrůdy

Hlavní oblastí použití kamene je klenotnictví. Nejznámější jsou následující odrůdy (včetně obchodního jména) turmalínů:

  • Rubellit,
  • Turmalín Paraiba,
  • Verdelite,
  • Schorl,
  • Indigolit.

Léčivé a magické vlastnosti turmalínu

Piezoelektrické vlastnosti turmalínu se používají při výrobě různých lékařských produktů, například v polštářích, bederních pásech, kolenních chráničích atd. Je zdrojem negativních iontů, které podle některých odborníků pomáhají posilovat pohybový aparát. Ale mnozí představitelé klasické medicíny jsou ohledně toho skeptičtí.

Turmalíny propůjčují svým majitelům silný nervový systém a dlouhověkost, pomáhají udržovat vnější mládí a dobré zdraví. Neustálé nošení šperků s turmalínem vám umožňuje urychlit metabolické procesy, zvýšit průtok krve a obnovit sílu.

Pro koho je turmalín vhodný?

Podle astrologů jsou turmalíny naprosto vhodné pro všechna znamení zvěrokruhu. Důležitá je pouze jejich barva. Například se očekává, že červené, růžové a zlaté turmalíny budou vyhovovat ohnivým znamením zvěrokruhu. Zelené a modré kameny by si měli vybrat zástupci vodního prvku.

Znamení spojená s prvky vzduchu a země si však mohou dovolit nosit všechny typy turmalínu.

Věděli jste, že...

Velké krystaly turmalínu se používají při výrobě radiotechnických zařízení.

Vysoce kvalitní turmalíny s jasnou barvou a vynikající čistotou jsou srovnávány s drahými kameny. Patří sem například rubelity a turmalíny Paraiba. Nekvalitní a neprůhledné vzorky se naopak považují za okrasné.

Zahřátím na 450−600 °C je barva turmalínů jasnější a intenzivnější. Turmalíny se nepěstují uměle. Kamenné napodobeniny jsou obvykle vyrobeny ze skla.