K VYLEPŠENÍ POSKYTOVANÝCH SLUŽEB VYUŽÍVÁME SOUBORY COOKIE. VÍCE INFORMACÍ

Vznik a význam symbolu srdce

Symbol srdce je od dětství pevně zakořeněn ve vědomí každého člověka jako symbol lásky, který se především hojně používá při oslavách Dne svatého Valentýna. Už jsme si zvykli používat tento symbol všude, aniž bychom se obtěžovali myšlenkami na jeho původ, stejně jako tím, proč vypadá právě takto a proč právě s ním spojujeme lásku, dobrotu a milosrdenství?

Existuje několik verzí původu tohoto symbolu:

Podle jedné z verzí je symbol srdce založen na čtverci (který je otočený tak, aby vypadal jako kosočtverec, na jehož dvou horních plochách jsou umístěny poloviny kruhu, nebo, jako další varianta, jsou obě horní linie prodlouženy, protínají se křížem a ohýbají se do rohů čtverce a objímají ho). Od nepaměti byl tento obrazec starodávným znakem země a plodnosti, spojeným výhradně s ženstvím a zrozením nového života.

Dva horní půlkruhy jsou symboly světla nebo mohou být také interpretovány jako znamení „přijetí pod božskou ochranu“. Možná se lidé v minulosti pokusili vyjádřit v tomto symbolu vzorec života: posvátný význam kříže je třeba chápat jako „Já jsem“, a hned vedle je dům, žena, země a ochrana rodiny vyššími silami.

Ať už je to pravda nebo ne, přesto existují i jiné verze vzniku symbolu srdce. Druhým nejčastějším názorem je, že příroda sama napověděla lidem tento symbol: srdce vizuálně tvoří dvojice labutí, jejichž hlavy a dolní části krků tvoří špičatý spodek. Je snadné pochopit tradičně šarlatovou barvu obrazce, pokud si představíme, že ptáci plují k sobě a jako pozadí mají západ slunce, který tento obrazec promění v symbol lásky. Proč se „hrdiny románu“ staly pravě labutě, také není tajemstvím. Ony samy jsou symbolem věrnosti a oddanosti.

Třetí verze. Americký psycholog Galdino Pranzarone předpokládá, že „srdíčko“ pochází z antického symbolu ženství – Heléni spojovali ženskou krásu především s formami ženské pánve (pohled zezadu). Starověcí Řekové uctívali reprodukční funkci ženy, bohyni Demeter, ale zejména Afrodítu Kallipygos, na jejíž počest byl postaven chrám. Řekové zvláště oceňovali její zaoblené tvary, které se zjevně staly prototypem symbolu srdce a logickou součástí kultu krásného lidského těla.

Existuje názor, že i jednoduché pozorování symbolu srdce je velmi, velmi užitečné – způsobuje, že v lidském těle vznikají pozitivní vibrace na podvědomé úrovni.

Milujte jeden druhého a darujte si navzájem jen pozitivní emoce!

S láskou Vaše ŠarkyŠperky!